Krsna katha online izdanje

 

 

Inspirativne crtice

Živa bića su vječna i imaju svoje vječne potrebe. Ako se netko brine samo za potrebe tijela, ne mareći za vječne potrebe života, onda je dio civilizacije čije napredovanje odvodi živa bića u najtamniji predio neznanja. Spavajući u tom najtamnijem predjelu, čovjek ne osjeća osvježenje, već je postupno sve umorniji. Izmišlja različite postupke kojima nastoji smanjiti umor, ali ne uspijeva i tako ostaje zbunjen. Jedini put za ublažavanje ovog umora u borbi za opstanak je put predanog služenja.

(SB 3.29.5, komentar)

Što biste vi željeli - proživjeti milijune godina kao Gandharva s mentalitetom uživatelja na rajskim planetima ili u samo jednom životu biti krokodil koji je dobio naklonost Svevišnje Božanske Osobe? Što bismo mi odabrali? Mi mislimo: „Zašto ne bih živio milijune godina kao Gandharva i onda se vratio Bogu?“ Podsvjesno se borimo i pitamo: „Zašto mora biti ili-ili? Zašto ne možemo imati sve? Zašto to Krišna ne uredi tako? Da mogu uživati u materijalnom svijetu i da Ga mogu vidjeti?“
Ovdje pacijent propisuje lijek. Pacijent govori liječniku: „Ovo je lijek koji želim da mi daš.“ Kao da pacijent zna najbolje. Tako, kada Krišna kaže sarva-dharman parityajya mam ekam saranam vraja, On želi reći: „Zatvori svoju tvornicu izrade planova i prihvati Moj plan kao najbolji.“


(Devamrita svami, Krsna-katha 08/2014)

Oslobođena duša je ona koja, bilo da je u materijalnoj ili duhovnoj prirodi, uvijek zadržava svoju individualnost vječnog Gospodinovog sluge.

(SB 3.27.14)

Tijelo je spolno prenosiva bolest koja završava smrću.

(Natpis na odbojniku automobila)

Nije Krišna taj koji te stavlja u tjeskobu. Sam sebe dovodiš u tjeskobu. Krišna te jednostavno pušta da prolaziš kroz svoje karmičke posljedice kako bi konačno shvatio da Mu se moraš predati.

(Bhakti Caru svami, 16.09.2010. Ujjain)

 

 

Sve što nam Krišna daje uvijek je samo NJegova milost. Bhakta je onaj koji ju je sposoban prepoznati bez obzira u kakvom obliku dolazi.

(Adipuruša das, Janmastami 2014. Ljubljana)

Krišna je Bog. Prava radost je kad voliš Krišnu. Toliko jednostavna filozofija, a istodobno savršeno razumijevanje duhovne stvarnosti.

(Bhakti caru svami, Sb 4.28.62, Medolago, 1991.)

Bez pravog parampara (učeničkog slijeda), prisiljen si na mentalnu spekulaciju.

(Pankajanghri Prabhu, Ljubljana, 16.07.2014.)

Ako se ne predamo autoritetu, autoritet nam je naš um.

(Pankajanghri Prabhu, LJubljana, 16.07.2014.)

“Zaljubljeni u Krišnu, oni koji su razvili taj stav služenja Krišne, prirodno će surađivati! Jer su otkrili da kad surađuju mogu kvalitetnije služiti. Mogu povećati obim svoje službe, dimenzije svoje službe."

(Bhakti Caru svami, Loving Relationships and Co-operation, London England, 21. lipnja 2008.)

 

Naš je život onoliko uspješan koliko je Krišna s njime zadovoljan.

(Radhatnatha svami)

Danas se mladići i djevojke odlučuju za brak kad su zadovoljni svojim spolnim odnosima, a čim se tu nešto poremeti, razvedu se. To zapravo nije pravi brak, već spoj muškarca i žene poput psa i mačke. Zato djeca koja se pojavljuju iz takvih veza nisu zapravo baš ljudska bića.

(SB 3.24.15)

Najbolji način za postati svjestan Krišne je da čitamo Srila Prabhupadine knjige, razumijemo ih i slijedimo (pretočimo u praksu).

(Uttamašloka das, Manor, 24.05 2014.)

Dvije najvažnije stvari koje u životu treba shvatiti (spoznati) su:
1.) Bog postoji
2.) Ja nisam Bog

(Uttamašloka das, Manor, 24.05 2014.)

“Čak i u društvu vaišnava možemo primijetiti da nam ne polazi za rukom prepoznati vrlo uzvišene bhakte, zbog sklonosti kao prosuđivanju drugih. Tako čak i bhakte prosuđujemo iz materijalističkog kuta gledanja!"

(Bhakti Caru svami, 20. svibanj 2009.)

 

Kako bhakte napreduju postaju, zadovoljni, jer kako se postupno svjesnost Krišne razvija u srcu osobe, razvija se i odvojenost od stvari koje nas uznemiravaju i postajemo svjesniji toga da smo vječni i sve ono zbog čega smo tjeskobni nestaje. Tada postajemo prijemčiviji i možemo čuti Sveto Ime i slave Gospodina Krišne, ne samo mirnog uma, već i prijemčiva uma i žudimo za tim da se kupamo u sreći Krišninih zabava kad čujemo Sveto Ime.

(Prahladananda svami, Mayapur 2014. - Krsna katha 0414)

Samo se zaljubite u Krišnu! Ako želite da vas Krišna privuče, onda slušajte o Krišni i čitajte o Krišni. Kad se razvije ljubav prema Krišni, više se u nikog drugog nećete zaljubiti!

(Bhakti Caru svami, Orlando Florida, 14. svibanj 2013.)

 

ISKCON ima tri sloja: na površini je institucija, ispod nje je savršeni proces, a na nadubljem sloju je Gospodin koji svime upravlja.

(Kadamba kana svami, SB, Manor, 9.5.2014.)

Predaja znači da se pridržavamo uputa. Predano služenje nije posao na pola radnog vremena. Nije da možemo pet minuta prakticirati predano služenje, a ostatak vremena ćemo se baviti nečim drugim. Možemo započeti s pet minuta, ali se moramo potruditi da se to vrijeme povećava!

(Bhakti Caru svami Srimad-Bhagavatam: 1.1.15, Orlando Florida, 9. 5. 2008.)

 

"Ako umu dozvolimo da ga vode osjetila, to je ugađanje osjetilima! No, ako mu dozvolimo da ga vode vaišnave, duhovni učitelj - to je onda predano služenje."

(Bhakti Caru  svami  SB 4.9.67, Bangalore, 1. travanj 1991.)

Ljubljana, najvjerojatnije veljača 1997.

Srila Sridhar svami me je pitao, "Kako si?" "Nisam baš najbolje," odgovorio sam. A on je pitao dalje,"Mantraš li 16 krugova?" "Pokušavam," rekao sam. "Pridržavaš li se 4 regulativna načela?" pitao je opet.  "Pokušavam," odgovorio sam. A on je rekao, "Onda jesi najbolje. Među milijun ljudi ti si jedan koji to radi."

In 1996 or 1997 Srila Sridhar Swami asked me: "How are you?"
I answered: "I am not the best." He said: "Do you chant 16 rounds ?". 
I answered: "I try." He said: "Do you follow 4 regulative principles ?"
I answered: "I try." He said: "Then you are the best. You are one in a million."

(Mukunda das SDHS)

Razvedri se i nasmij se malo! Nemoj sve shvaćati tako ozbiljno. Nemoj sebe shvaćati preozbiljno! Sve je privremeno. Ne možeš tu puno promijeniti. Promijeniti možeš samo svoj način reagiranja na to.

(Sridhar svami)

Svi naši problemi u duhovnom životu izviru iz činjenice da ne vjerujemo da se Krišna i Njegovo ime ne razlikuju.

(Bhaktivinoda Thakura, Bhajana rahasya)

S umom ne možeš ništa napraviti (kontrolirati ga, promijeniti) sve dok se s njim poistovjećuješ.

(Bhaktivijanana gosvami)

Bhaktivinoda Thakura kaže da je opraštanje osnova na kojoj se razvija bhakti. Privrženost koju razvijete prema Krišni zove se ljubav, a privrženost koju razvijete prema živim bićima suosjećajnost, daya. On nadalje kaže da ponizni bhakta razmišlja, 'Tko sam ja da nanosim bol drugima?'. Dok onaj tko nekome zamjera želi da taj osjeti istu patnju koju je on sam doživio.

(Mahatma das - ACBSP)

Ako se nalazite u nekom religijskom sustavu, a postajete sve arogantniji i nikoga ne poštujete i zahtijevate da svi poštuju vas, tada niste u istinskom religijskom sustavu.

(Urmila devi dasi)

Brahmane su posvećeni istini, kšatriyama je najvažnija pravda, vaišyama bogatstvo, a šudrama sigurnost i mogućnost da se izraze (svoje talente).

(Bhaktividyapurna svami)

Istinska dharma nam daje čistu ljubav prema Bogu. Trebate se početi zaljubljivati u Boga. Kada smo se susreli sa Srila Prabhupadom 1974. moj je otac pitao Prabhupadu: „Mogu li doći u hram ako imam svoju religiju?“ A Prabhupada je odgovorio: „Da. Može biti puno različitih religija dokle god je cilj isti, da se upozna Boga i da Ga se voli.“

(Urmila devi dasi)

Mantra meditacija može nam se činiti dosadnom kad mantramo bez traženja ili opažanja Krišnine prisutnosti. Mrmljamo mantre, ali ne zazivamo Krišnu, ne prizivamo Njegovu prisutnost. Kad ne osjećamo Krišninu prisutnost, naše mantranje postaje puki ritual, ljuska bez sadržaja. Postajemo poput osobe koja radi pokrete dizanja utega, bez da zapravo držimo utege u ruci. Kao što će osobi koja se pretvara da diže utege ubrzo postati dosadno, tako se i mi dosađujemo lažnom meditacijom.

Caitanya Caran das (Pune)

Kad bismo manje vremena provodili braneći svoj lažni ego, materijalni identitet, puno bismo brže duhovno napredovali. Jer, Krišnu služimo u svom duhovnom identitetu. Ako se i dalje držimo svjetovnog, nastaje sukob.

(Bhaktividyapurna svami)

U početku se regulativna načela mogu činiti teškima, zastrašujućima. Ali, jednostavno se morate uhvatiti u koštac s time i pridržavati ih se. Čak i najteže stvari koje ste ikad u životu napravili, ako ih prihvatite s pravim stavom, u pravom raspoloženju, postaju lagane. Ako uvjetujete svoj um razmišljajući kako je to teško, nemoguće... onda će vam to doista takvo i biti. No, ako to prihvatite na pozitivan način, “Postajem ponovo zdrav,”... Pokušajte zamisliti sebe kakvi ćete biti u budućnosti, pridržavajući se sadhane - spokojni, sretni, nedirnuti usponima i padovima.


( Sridhar svami – U koštac s regulativnim načelima)

Onog trena kad bhakta koji služi počne misliti, "Što tu ima za mene?" vraća se na životinjsku razinu. Punar mušika bhava!


(Bhaktividyapurna svami)

Krišna Svoje, još nesavršene, bhakte stavlja u naizgled neugodne ili teške situacije jer ih iskušava kako bi ih naveo da posve stanu pod Njegovo okrilje, isključivo Njegovo. To podrazumijeva i da se ozbiljnije prihvate procesa razvijanja svjesnosti Krišne.
Svoje savršene bhakte pak izlaže takvim neugodnostima ili teškoćama da bi cijeli svijet podučio na Njihovom primjeru kako u takvim okolnostima (p)ostati svjestan Krišne.

(Radhanatha svami, Manor)

POnekad se dogodi da se bhakte odjenom upitaju, "Krišna, zašto mi to radiš? Radim službu, mantram, slijedim, sve kako treba, a Ti tako prema meni, same nevolje i poteškoće. Zašto???"
A Krišna stoji na oltaru i smiješi se. Ne zato jer voli kad mi patimo, nego zato jer Si misli, "Baš Me veseli da si Me se konačno sjetio i došao k Meni. Znači, upalilo je."

(Uttamašloka das, Manor)

Osnovni posao duhovnog učitelja je da učenika nauči kako uživati. Zapravo! Na pravi način.

(Višvarupa das, Soho)

Ovdje u Novoj Dvaraki (LA) smo "staromodni", ne razvodnjavamo filozofiju svjesnosti Krišne. Jer smo ustanovili da kad propovijedaš razvodnjenu filozofiju, privlačiš razvodnjene ljude koji se mogu uzdići samo do razvodnjene razine. Zato propovijedamo čisto predano služenje, privlačimo čiste ljude koji mogu ozbiljno slijediti proces i postati čisti bhakte.

(Sura das, Srimad Bhagavatam u Los Angelesu 2013.)

Upute u tim knjigama su vrlo temeljite i potpune. I ne treba nas, stoga, čuditi što su najglasniji protivnici Srila Prabhupade i njegovih knjiga raznorazni svećenici i spiritualisti. Oni u našim knjigama vide opasnosti od gubitka posla kao autoriteta u duhovnom životu, a isto tako im je jasno da sada i obična dječica mogu točno procijeniti gdje se dotični na svom putu duhovnog napretka nalazi. Može se reći da je Srila Prabhupada uveo pravu duhovnu demokraciju sa slobodnim tržištem ponude i potražnje.

Sudama das (Mreža za samostalne ribice iz jata)

Nije istina da nikog nije briga za vas. Svi ste vi iznimne osobe. Kako to znam? Pa pogledajte kako se i Krišna i Maya trude privući vašu pažnju! Stalo im je do vas, svakog pojedinog od vas.

(Akrura prabhu, Soho, 2013.)

Zašto je tako teško predati se? Jer se bojimo. Ponosni smo i bojimo se da ćemo izgubiti kontrolu. Jer mi želimo kontrolirati, a ako se predamo Gospodinu, tko zna što će On napraviti?
Naravno, to je skroz glupavo. Nedavno sam slušao Hridayananda Maharaja kako objašnjava da je naša želje za upravljanjem nešto poput sljedeće situacije. Letimo u Jumbo jetu koji naglo počne propadati i onda se grčevito uhvatimo za naslon stolice i počnemo ga povlačiti na gore, pokučavajući se spasiti. Mi smo u takvoj situaciji. Potpuno smo bespomoćni u ovom svijetu, ničim ne upravljamo, ali podsvjesno smo ipak u strahu da ćemo izgubiti kontrolu.


(Bhaktivijnana Gosvami, Krsna katha 1/13)

Osobe odlučne da potpuno istrunu u lažnoj, materijalnoj sreći ne mogu postati svjesne Krišne ni pomoću uputa učitelja, ni samospoznajom niti pomoću učtivih razgovora. Neobuzdana ih osjetila vuku u najtamnije predjele neznanja pa se ludo zaokupljaju onim što se naziva "žvakanjem prožvakanog".

(Srimad Bhagavatam 7.5.30, citirano u komentaru 3.9.17)

Internet je izvrsno oruđe, ali ga treba tako i koristiti. Alat se koristi kad ti treba, uglavnom kratko vrijeme, a onda se odloži. Problem se javlja jer se danas internet vrlo često koristi kao zamjena za dvije stvari: izvor znanja i odnose.

(Radhika Ramana, Silicon Valley, 1.02.2012.)

Ako se primjenom bhakti yoge ne pročistimo od materijalne zagađenosti, mora da smo pseudo bhakta. Za takvog prevaranta nema pomoći u oslobađanju od zapletenosti u materiju.


(Srila Prabhupada, SB 2.2.37, smisao)

Ako želimo da se Pokret (za svjesnost Krišne) proširi, moramo opunomoćiti jedni druge. Kako to napraviti? Tako da jedni druge volimo, cijenimo i podstičemo u onome u čemu je druga osoba dobra. Svaki pojedinac ima svoje mjesto u svjesnosti Krišne.


(Bhuta Bhavana das, Soho 8.02.2013.)

Nemojte misli ti da je osoba naprednija ili manje napredna na temelju vrste službe koju obavlja. Služba je medij za našu devociju. Najboljli je čisti bhakta (bez obzira koju vrstu službe obavlja - guru, propovjednik, pujari ili čisti štalu) - bhakta koji služi vaišnave i Krišnu ne očekujući apsolutno ništa zauzvrat.

(Bhuta Bhavana das, Soho, 8.2.2013.)

 

U toku života vezujemo za razne stvari, osobe, odnose... Kako su svi oni prolazni, privremeni, jer su materijalni - uzrokuju nam bol kada iščeznu. Ako to želimo promijeniti, trebamo se vezati za nešto što nam nitko ne može oduzeti: Krišnu, odnos s Njim.

(Nityananda das, Vrindavan, veljača 2013.)

Filozofski prihvaćamo Gospodina, ali ne i psihološki. Filozofski nismo ateisti, ali psihološki još uvijek jesmo jer želimo mi biti ti koji upravljaju, Gospodari materijalne prirode. Koliko god da malo kontroliramo, ne želimo to ispustiti iz ruku, ne želimo se predati Gospodinu, zatražiti da nas zaštiti. To može jako dugo potrajati. Teško nam je predati se jer smo još uvijek usredotočeni na sebe. Predati se Gospodinu znači staviti Njega u središte, a mi to ne želimo jer nam se još uvijek sviđa, na ovaj ili onaj način, biti u središtu.


(Bhaktivijnana Gosvami, Krsna Katha 01 2013)

Danas susrećemo mnoge obeshrabrene bhakte koji smatraju da su im ideali izdani. Neki urone u jaku nostalgiju za "dobri starim vremenima", za zlatnom prošlošću nasuprot olovnoj sadašnjosti. Nostalgija je, međutim, vrsta iluzije, plač za prošlošću koja nikada nije postojala.

(Ravindra svarup prabhu: Realisti u tragu Prabhupade)

Biti tolerantan ne znači biti slab. Tolerancija je snaga.


(Radhanatha svami)

 

Kad smo s materijalistima trebamo biti PONOSNI što smo vaišnave: "Vidim da ti nisi imao takvu sreću kao ja, rado bih i tebe usrećio." Ako se tako ne osjećate, potpast ćete pod utjecaj njihovih materijalističkih pogleda na svijet.
No, u društvu s bhaktama se trebamo osjećati PONIZNIMA. Kad vidimo nekog naprednijeg od nas, ne bismo trebali pomisliti da želimo biti poput njega, već da ga želimo SLUŽITI. Onda smo na sigurnome.

(Bhaktivinoda svami)

Prabhupadu su jednom pitali, "Zašto nosimo cvjetne vijence?" a on je odgovorio, "Kad okružimo srce cvijećem, koje je po prirodi vrlo mekano, nježno, mirisno, nadamo se da će se i naše srce tako omekšati."

(Giriraja svami)

 

Ovaj je svijet jedan veliki Monte Carlo u kojemu je namješteno da svi izgube. To je samo igralište za uvjetovanu dušu koja traži s čime bi se igrala i muči se kako bi do toga došla. Malo se poigra, zatim to slomi ili baci. Onda traži nešto drugo. To se naziva požudom. Misliti da ovdje postoji nešto sa čime bismo se mogli igrati i što će nas trajno usrećiti. Mislimo da je uživanje jedna velika igra. Da, to i jest igra - u kojoj svi gube. Gubimo vrijeme, energiju, inteligenciju. Samo gubimo. Gubimo sreću. No, toliko smo zbunjeni obmanjujućom energijom da mislimo: „Ovoga ću puta igrati i dobiti.“

(Prahladanda svami, KK 05/2013)

Kad je Sudama vipra došao Krišni u Dvaraku, ne samo da ga je Krišna posjeo na svoj krevet i oprao mu stopala, već mu je dao i jedan Svoj žuti dhoti te ukrase, da Mu prijatelj bude dostojno urešen. No, kad je Sudama odlazio kući, Krišna je zatražio Svoj dhoti i ukrase natrag. Sudama je pomislio (Što biste vi pomislili da vam netko traži natrag dar koji vam je upravo dao?:) : Kako je moj Gospodin brižan! Uzeo je natrag ukrase i raskošnu odjeću kako me netko putem zbog toga ne bi napao i orobio, kako bih sretno stigao natrag kući! A što je Krišna zapravo razmišljao pri tom činu? Krišna je htio mahu Svog bhakte! A znao je da Mu je ovaj ne bi svojevoljno dao ako bi mu tako predstavio stvar!
Kako bi bilo lijepo kad bismo i mi u svakom trenutku mogli prepoznati Gospodinovu pravu nakanu iza stvari koje nam se događaju u životu! Koji bi to bezbrižan život bio!

(Gauranga das, Soho)

ZAVIST proizlazi iz sklonosti uspoređivanju sebe s drugima. Bhakta koji se uspoređuje s drugima nikada nije zadovoljan. Zadovoljni bhakta se nikada ne uspoređuje.

(Gaur Gopal das, London, Soho)

U materijalnom pogledu doživimo da smo puni, ne možemo više, ali nikada nismo posve zadovoljni. U duhovnom pogledu je obrnuto: posve smo zadovoljni, ali uvijek želimo još.

(Urmila mata, London, travanj 2012.)

Vrtrasura je hrabrio Indru, govoreći: «Ne budi zlovoljan zbog moje pobjede. Nema potrebe za prestankom borbe. Umjesto toga, trebaš nastaviti sa svojim dužnostima. Kada Krišna tako poželi, zasigurno ćeš biti pobjednik.» Ovaj je stih jako poučan za iskrene radnike u pokretu svjesnosti Krišne. Ne trebamo biti slavodobitni u pobjedi ili turobni u porazu. Moramo učiniti pravi napor kako bismo proveli Krišninu volju ili volju Sri Caitanye Mahaprabhua u djelo, i ne bi nas trebali zabrinjavati ni pobjeda ni poraz. Naša jedina dužnost jest iskreni rad, kako bi naše djelovanje Krišna mogao prepoznati.

(Srimad Bhagavatam 6.12.7)

Sve u vezi s Krišnom je nemoguće razumijeti. Njegove aktivnosti i odnosi s bhaktama su iznad gune vrline i zato zdrav razum, logika i mašta ne pomažu. Jedino što pomaže jest zavoljeti Ga. Tiho. Nečujno. Nenametljivo. Kada se to dogodi, počinjemo razumijevati Krišninu osobnost. To se događa postupno i povezano je s našim aktivnim djelovanjem, umom, riječima i tijelom. Ako u to dodamo i svoju zdravu inteligenciju, imamo proces koji se zove predano služenje. Predano služenje je naša aktivnost s kojom smo zakazali sastanak s Krišnom kako bismo se s Njim bolje upoznali, razveselili i odagnali svoju tugu.

(Sudamalije)

Najjednostavnije je um usporiti tako da mu damo jednostavan zadatak. Trebamo prestati pokušavati slušati svoje „krugove“ – ta je zadaća umu prekomplicirana pa ga navodi da skače naprijed do svih krugova koje tek treba odmantrati. Umjesto toga, olakšajte umu posao i zadajte mu da sluša samo jednu mantru, onu koju sad izgovarate.
Ne padajte u iskušenje da nešto dodajete toj zadaći. Neka bude jednostavno. Nemojte čak ni pokušavati slušati jednu po jednu mantru. To će um navesti da razmišlja o budućnosti pa će početi zahtijevati da dozna koliko ga dugo namjeravamo držati u zatočeništvu. Neka zadaća ostane jednostavna i um će postupno djelovati jednostavno.

(Bhurijan prabhu, Harinama, Krsna-katha 5/2012)

Srimad Bhagavatam je žuta štampa! Javno iznosi prljavi veš uvaženih osoba vrijednih obožavanja - Indre, Brahme, Šive i kojekoga. Zapanjujuće i nerazumljivo za one odrasle u vedskoj kulturi (Mind blowing for persons with Vedic cultural background.)
Sreća da mi nemamo tu kulturu pa barem iz to kuta nemamo problema s Bhagavatamom. Dapače, imamo kulturu žutog tiska pa nam je time simpatičniji:)

(Uttama sloka, London svibanj 2012.)

Ispoljavanjem ponosa onemogućujemo si doživljaj da smo voljeni. Ljubav nije kompatibilna s ponosom. Ljubav znači služenje, a služenje podrazumijeva poniznost. Nema ljubavi bez služenja, iako postoji služba bez ljubavi.

(Bhaktivijnana Gosvami)

Ponos je manifestacija naše nepotpunosti. Svaki ponos u ovom svijetu je neumjestan (lažan), osim ponosa na duhovnog učitelja i Krišnu. Zbog svoje nepotpunosti, nemamo se čime drugim ovdje ponositi. Ponos dolazi kao pokušaj kompenzacije osjećaja manje vrijednosti.

(Bhaktivijnana goswami, London, 15.05.12)

"O Gospodine moj, jako se plašim materijalističkog načina života i nimalo se ne bojim Tvog užasnog, ljutitog oblika Nrisimhadeve. Ovaj je materijalistički način života nalik žrvnju koji nas drobi. Pali smo u ovaj užasni vir uzburkanih valova života i zato se, moj Gospodine, molim Tvojim lotosnim stopalima da me pozoveš u Svoje vječno prebivalište kao jednog od Tvojih slugu. To je vrhunac oslobođenja od materijalističkog načina života. Imam veoma gorko iskustvo materijalističkog načina života.
U svim vrstama života u kojima sam se prisiljen vlastitim djelatnostima rodio, bolno sam iskusio dvije stvari: odvajanje od voljenih i suočavanje s onim što ne želim. Lijekovi koje sam uzimao da bih ih suzbio bili su opasniji od same bolesti. Tako sam nošen s jednog mjesta na drugo, život za životom i zato Te molim da mi daš utočište Tvojih lotosnih stopala." (prahlada Maharaj SB 1.19.20 smisao)

Naša duhovna praksa je u osnovi vrlo jednostavna: mantranje Hare Krišna, slušanje o Krišni, uzimanje finog prasadama i to je to. Možda ima još par aktivnosti koje su neophodne. Trebamo sve zadržati što jednostavnijim, a ako osjećate potrebu da nešto promijenite, onda zaronite dublje, povećajte kvalitetu. Promjena treba ići u tom smjeru. Ne od jednostavnog prema složenom, već od jednostavnog prema sve čišćem, sve čišćem, sve čišćem. Trebamo zaroniti sve dublje i dublje u svjesnost Krišne, a ne dodavati, dodavati, dodavati nove elemente. Iznutra trebamo stremiti sve većoj čištoći, onda ćemo uistinu napredovati.

(A.C. Bhaktivaibhava svami, Krsna katha 5/12)

Kada razmišljamo o sebi kao o naprednom bhakti, sigurno nećemo otići u duhovni svijet jer se bavimo materijalnim područjem, uspoređujemo se s drugim bhaktama na materijalnoj razini -
Uz dovoljno poniznosti i samilosti, sve u duhovnom životu postaje lako.

(Bhuta bhavana das, London, 2012.)

Religion that marries the spirit of the age will be a widow tomorrow.
Religija koja se uda za duh vremena sutra će biti udovica.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prethodna Sljedeća