Krsna katha online izdanje

 

 

BHAKTI YOGA - UPUTSTVA ZA UPOTREBU

 

BHAKTI YOGACita hari das

Kada dođemo u dodir s bhaktama, uskoro se pojavi jasan osjećaj da je bhakti yoga pravi i jedini lijek koji će nas izliječiti u duhovnom pogledu. Međutim, kako napredujemo, može se dogoditi da se naša vjera u sam postupak izliječenja postupno počne gubiti. Zašto se to događa? I kako nastaviti na tom putu unatoč zapreka kojima se kraj ne nazire?

Srila Prabhupada u Bhagavad giti kaže da onaj tko postane bhakta objavljuje Mayi rat te je stoga prirodno očekivati da će "neprijatelj" reagirati. Iluziju ne predstavljaju samo one zapreke s kojima se suočavamo na početku koje su tako grube da su posve očite i koje se, kada ih jednom nadiđemo, doimlju jednostavno smiješnima.

Možemo se zapitati: Kako to da sam na početku tako lako, bez po muke, uspio savladati tako puno prepreka? Jesam li doista bio tako odlučan i čist? Ili mi je bila pri ruci nečija pomoć, nešto mistično, što se u sve to uplitalo? Analiza ove vrste može nas dovesti do zaključka da nam naš protivnik, najvjerojatnije, u prvim rundama meča s Mayom ne samo da nije pokazao svoju pravu i punu snagu, već nam je dozvolio da "pobijedimo" u ponekoj bici kako bismo postali ponosni i ponovo pokazali svoje osjetljive točke.

 

TERAPIJA ZA CIJELI ŽIVOT

Terapijom bhakti yoge će pacijent sigurno biti izliječen, no treba je primijenjivati cijeli život...ili čak i više od toga. Jedna od tipičnih Mayinih taktika je iscrpljivanje naših zaliha strpljenja. Maya nam dozvoljava da obavljamo svoju službu, da zavladamo terenom, a onda... nam se ušulja u um s pitanjem: "Kako to da još nisi stigao na cilj?" ili "Zašto rat još nije gotov kada si dobio tako puno bitki?"

To je pravi tren za prisjetiti se uputa acarya - strpljenje, entuzijazam i vjera su osobine bez kojih nema napretka na putu predanog služenja. Nestrpljenje je, na žalost, u nama duboko ukorijenjeno, a dokaze za ovu tvrdnju čitatelj može lako pronaći u svom životu. Analizirate li samo nekoliko nedavnih dana iz svoje svakodnevnice, prisjetit ćete se događaja u kojem niste uspjeli dočekati svog kolegu ili rođaka s kojim ste imali dogovoren sastanak. I ne samo to, već ste vrijeme tog "neizdrživo dugog" čekanja od 10 ili 20 minuta zaboravili iskoristiti za mantranje Hare Krišna barem u sebi, ili još bolje, na brojanici. Taj mentalitet "Želim sve i to odmah" zajednički je svima nama, sviknutim da stvari dobijamo bez puno truda, a i propaganda oko nas je takva da nam nudi bezbrojne lijekove koji ne samo da su navodno učinkoviti, već i djeluju ...odmah.

Što se entuzijazma tiče i tu možemo primijetiti svoju sklonost da s velikim oduševljenjem brzo prihvatimo neku novost, dar pa čak i osobu koju smo tek upoznali, ali kako vrijeme odmiče stvar nam postaje sve dosadnija, a na kraju i posve beskorisna. Vjera. Tko danas još u nešto uistinu vjeruje? Pomalo je i razumljivo da danas nitko više nikome i ničemu ne vjeruje jer je svakog od nas barem jednom u životu netko prevario, a nerijetko je to bila upravo osoba od povjerenja.

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Vratimo li se na početak analize, na one temeljne osobine koje su nam neophodne na putu prema Duhovnom Svijetu - dakle, na strpljenje, entuzijazam i vjeru - morat ćemo si priznati da je te odlike u njihovoj punoj mjeri doista teško imati. Teško, ali ne i nemoguće. Dobro će nam, stoga doći nekoliko savjeta o tome kako povećati strpljenje, entuzijazam i vjeru u bhakti yogu.

 

STRPLJENJE

Nestrpljivi smo kada nešto očekujemo, a to se ne pojavljuje onda kad mi mislimo da bi se trebalo pojaviti. Možda smo mislili ili još uvijek mislimo da će čisto predano služenje stići sutra oko 3 popodne i onda, kad rok istekne, javlja se nestrpljenje. Što učiniti? Da bismo dočekali Krišnu, valja znati da mu ne smijemo odrediti vrijeme u kojem se mora pojaviti. Ili, još bolje, trebamo se podsjetiti da On može odlučiti doći sutra ili pak po isteku tko zna koliko naših života. Sjetimo li se ovoga i odustanemo do želje da mi upravljamo vremenom, vidjet ćemo da doista znamo čekati. Osim toga, iščekivanje Krišne služi i tome da Ga više cijenimo kada Ga susretnemo. To je jedan od razloga zašto nas On ostavlja da Ga tako dugo čekamo. Što mislite, biste li doista cijenili Gospodina da se pojavi istog časa kada vi to zamislite?

 

ENTUZIJAZAM

Materijalni osjećaji su uvijek isti te je stoga prirodno da prestajemo osjećati oduševljenje prema stvarima koje nam Maya nudi. Premda one prividno stalno imaju nove oblike ili imena, riječ je o uvijek istim stvarima te se zato iznutra osjećamo nezadovoljnima. Duhovni su osjećaji, međutim uvijek svježi, drugačiji, a znamo li ih prepoznati i njegovati, Krišna je nava yovanam, uvijek mlad i nov. Mantranje svetog imena, kao, uostalom, i predano služenje uopće, može nam se u određenom trenutku učiniti jednoličnim, no razlog tome je činjenica da smo ga najprije prihvatili, a potom ostavili po strani poput neke stare igračke, kao što smo običavali činiti dok smo bili djeca. U takvoj je situaciji korisno prisjetiti se koliko nam je predano služenje značilo i koliko smo oduševljenja osjećali na početku, a potom se redovito podsjećati koliko je dragocjen i jedinstven ovaj dar koji smo s ljubavlju dobili od gurua kao Krišninog predstavnika. Onda nam neće nedostajati entuzijazma i neće nam padati na pamet da bi nam Krišna možda mogao pokloniti i nešto bolje od predanog služenja...

 

VJERA

Puno puta su nas prevarili, možda čak i osobe koje su nam jako bliske -prijatelji, rođaci - i prirodno je da smo stoga nepovjerljivi. Imajući na umu koliko nam zapravo Krišna želi dobro, čini li vam se da vas je ikada prevarila osoba kojoj je DOISTA stalo do vas? Sjetimo li se da je Krišna naš pravi prijatelj ili otac pun ljubavi, ili pak vrhovni ljubavnik, ako vam se tako više sviđa, spoznamo li uistinu da nas Krišna voli - nećemo se više bojati da bi nas na neki način mogao prevariti ili zanemariti. Ponekad će nam izgledati da nas prekorava, no ako priznamo da je to za naše dobro te da je to dokaz Njegove ljubavi, a ne prevara, neće nam nedostajati vjere niti u proces predanog služenja kojem nas On Sam poučava.

Da zaključimo. "Lijek" bhakti yoge nam se može učiniti neodgovarajućim - "možda zbog posebnog razdoblja u našem životu kroz koje prolazimo," može nam predložiti Maya - ili neučinkovitim - obzirom da mnogi drugi još nisu "izliječeni". No, tako nam izgleda samo zato jer smo zaboravili s vremena na vrijeme ponovo pročitati "upute za upotrebu" i provjeriti upotrebljavamo li lijek u skladu s uputstvima.

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod