Krsna katha online izdanje

 

 

KAMO S GRIJESIMA?

 

KAMO S GRIJESIMA?Nayana-ranjana das:

Čuju se mišljenja osoba izvan ISKCON- a da guru nikada ne preuzima grijehe svojih učenika, kako je to Srila Prabhupada često govorio. Postavio sam to pitanje i neki bhakte su mi rekli da guru prihvati grijehe, a Krišna ih odmah poništi. No, nisam mogao naći takve navode. Možete li mi ukazati na njih?

EVO ODGOVORA KOJI JE DAO PURNACANDRA PRAHU

Postavljeno je pitanje: Je li točno što Srila Prabhupada kaže - da guru preuzima grijehe učenika? Odgovoreno je: “Nikada. Vjerodostojni guru je kvalificiran. On je poput vatre i može sagorjeti sve. Zašto bi ih preuzimao? On neće preuzeti plodove karme svojih učenika. Nikada ih ne preuzima. Svojom ih milošću odmah spaljuje. No, ako guru nije sposoban, ako nije tattva-jnani ili ako je kanistha-adhikari, tada će preuzeti sve grijehe. Madhyama- adhikari koji je na razini madhyama- uttama sagorjeti će sve.” Ovakav odgovor pokušava ukazati da je Srila Prabhupada bio u krivu ili da je kanistha. Često se postavlja semantički problem. U navedenom odgovoru, tko god da ga je dao, navodi se da guru nikada ne preuzima grijehe svojih učenika. No, istodobno autor priznaje da će guru spaliti grijehe. Takva tvrdnja sama po sebi znači da guru zaista preuzima grijehe. Tako je potvrđeno u šastrama. U Hari-bhakti-vilasi autora Srila Sanatana Gosvamija nalazimo sljedeći stih:

ranji camatyaja dosam

patni papam svabhartari

tatha sisyarjjitam papam

guruh prapnoti niscitam

“Kao što kralj prihvaća bezbrojne grijehe svojih građana, a muž preuzima grijehe svoje žene, tako i guru preuzima grijehe svojih učenika.” (HBV 1.1.150)

Naš Srila Prabhupada je ovo potvrdio na mnogim mjestima. Evo nekoliko takvih navoda:

“Onaj tko prihvati položaj duhovnog učitelja poništava grješne reakcije yajamane - onoga u čije ime vrši yajnu. Tako rezultati pobožnih djela koje je svećenik ili duhovni učitelj ranije činio, nestaju. Stoga učeni brahmane ne prihvaćaju položaj svećenika. Usprkos tome, vrlo učeni brahmane (visvarupe) postaju svećenici polubogova zbog njihova dubokog poštovanja prema njima.” (SB. 6.7.35. smisao) “Uslijed grješnih djela noću sanjamo ružne snove koji nas jako uznemiravaju. Doista, maharaja Yudhistira je bio prisiljen vidjeti pakao samo zbog malog skretanja s puta predanog služenja Boga. Stoga dusvapna - ružni snovi - nastaju zbog grješnih djela. Bhakta ponekad prihvaća grješnu osobu kao svog učenika i, da bi savladao grješne posljedice koje prima od svog učenika, mora sanjati ružne snove. Usprkos tome, duhovni učitelj je toliko dobrostiv da se, bez obzira na ružne snove, laća teškog posla izbavljana žrtava Kali-yuge. Stoga učenik nakon inicijacije mora izuzetno paziti da više ne počini grijehe koji bi mogli uzrokovati teškoće i njemu i duhovnom učitelju. Iskreni se učenik zavjetuje pred Božanstvom, pred vatrom, pred duhovnim učiteljem i pred vaišnavama da će prestati sa svim grješnim djelima. Stoga ne smije ponovo činiti grijehe i tako uzrokovati nevolje. (SB. 8.4.16. smisao)

Vrlo je opasno da osoba koja nije propovjednik prihvaća veliki broj bhakta ili učenika. Srila Jiva Gosvami je rekao da propovjednik mora prihvatiti mnogo učenika da bi proširio kult Sri Caitayne Mahaprabhua. To je riskantno, jer kad duhovni učitelj prihvati učenika, prirodno prihvaća njegove grijehe i njihove posljedice. Ako nije jeko moćan, neće moći asimilirati sve grješne rekacije svog učenika i trpjet će posljedice. Stoga je općenito zabranjeno prihvaćati mnogo učenika.” (Cc, Madhya, 22.118. smisao) “Kao što Krišna odmah odnosi sve posljedice grijeha osobe koja Mu se preda, tako i izvanjski vid Krišne, Krišnin predstavnik koji djeluje kao milost Svevišnje Božanske Osobe, odnosi sve posljedične djelatnosti grješnog života učenika odmah po inicijaciji. Stoga, ako učenik poštuje načela kojima ga je poučio duhovni učitelj, on ostaje čist i nedodirnut materijalnim zagađenjima. Stoga Sri Caitanya Mahaprabhu kaže da duhovni učitelj koji igra ulogu Krišninog predstavnika treba “progutati” sve posljedice grijeha svoga učenika.” (SB. 4.21.31. smisao) smisao)

Syamasundara: "Jednom si rekao da ponekad osjećaš mučninu ili bol zbog grješnih djela svojih bhakta. Može li to ponekad uzrokovati i bolest?” (Primjedba: U samom pitanju se tvrdi da je Prabhupada ranije spomenuo kako osjeća bol zbog grijeha svojih učenika. Srila Prabhupada nije odbacio takav stav i nije rekao, “Ne, nikada!”)

Srila Prabhupada: “Vidiš, Krišna kaže:

aham tvam sarva papebhyo

moksayisyami ma sucah

(Bg. 18.66)

‘Oslobodit ću te od svih grješnih posljedica. Ne boj se.’

Dakle, Krišna je tako moćan da može odmah ukloniti svačije grijehe i odmah ih ispraviti. No, kada živo biće djeluje u ime Krišne, također preuzima odgovornost za posljedice grijeha svojih bhakta. Stoga nije jednostavno postati guru. Vidiš li? On treba progutati sve otrove i upiti ih. Stoga ponekad ima nevolja - jer on nije Krišna. Caitanya Mahaprabhu je zabranio: ‘Nemojte prihvaćati mnogo sisya - mnogo učenika.’ No, zbog propovijedanja moramo prihvaćati mnogo učenika - zbog širenja propovijedanja - čak i ako zbog toga trpimo. To je tako. Duhovni učitelj mora preuzeti odgovornost za sve grijehe svojih učenika. Stoga je prihvaćanje učenika opasan posao ako niste u stanju asimilirati sve grijehe.

vanca kalpa-tarubhyas ca

kripa-sindhubya eva ca

patitanam pavanebhyo

vaisnavebhyo namo namah

"Odajem svoje ponizno poštovanje svim vaišnavama, Gospodinovim bhaktama. Oni su poput drveća želja koje može ispuniti svačije želje i puni su milosti prema palim uvjetovanim dušama."

On preuzima odgovornost za sve pale duše. Taj pojam nalazimo i u Bibliji. Isus Krist je preuzeo sve posljedice grijeha ljudi i žrtvovao je svoj život. Takva je ogovornost duhovnog učitelja. Krišna je Krišna - on je apapa-viddha - grješne posljedice ne mogu Ga napasti. No, živo biće ponekad pada pod njihov utjecaj jer je sićušno. Velika vatra i mala vatra. Ako stavite nešto veliko u malu vatru, vatra se može ugasiti. No, što god stavite u veliku vatru je u redu: velika vatra može progutati sve.

ZAKLJUČAK

Moje viđenje je da su i Isus Krist i Srila Prabhupada daleko od toga da budu madhyama-adhi- kariji, pa čak i vrlo napredni madhyama-adhikariji (uttama- madhyama). No, izgleda da su obojica trpjeli zbog preuzimanja grijeha tolikih učenika. Kao što je Srila Prabhupada rekao: “No, živo biće ponekad pada pod utjecaj njihovih griješnih reakcija.” Stoga je moj zaključak da onaj odogovr na ranije postavljeno pitanje nije sasvim u redu, premda je načelo da osoba sukladno svojoj moći upija ili sagorijeva reakcije učenika, ispravno. No, ako prihvatimo navedene Srila Prabhupadine izjave, čak i opunomoćeni sveci poput Isusa Krista i samog Srila Prabhupade, moraju ponekad podnositi patnje zbog utjecaja tih dragovoljno prihvaćenih gri- jeha njihovih učenika.

ZNAČENJE RIJEČI SRI I SRILA

Nayana-ranjana das: Što znači Srila u imenu Srila Prabhupade?

Odgovor: Prema sanskritskom rječniku, Sri je imenica koja znači Srimati Radharani, Laxmidevi, bogatstvo, obilje, ljepota, slava, znanje, snaga, vrlina ili vještina itd. Kao pridjev, Sri također znači i sjajan, blješteći, ukrašen itd. Kada se Sri koristi za Višnu-tattvu, može se koristiti i kao imenica i kao pridjev. No, kada se koristi za jiva-tattvu, uvijek se rabi kao pridjev. “Sri-la” znači “onaj tko posjeduje bogatstvo, obilje, ljepotu itd. “Sri” se također odnosi na tri Vede. Dakle, “Srila” označava učenu osobu koja poznaje tri Vede. “Sri” znači Srimati Radharani. “Srila” znači onaj tko u svom srcu posjeduje lotosova stopala Srimati Radharani. “Sri” je naziv za jednu od šest raga (glazbenih ritmova). “Srila” znači onaj tko je vješt u glazbi, posebno u Sri-ragi. 

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod