Krsna katha online izdanje

 

 

ŽIVOT, PONAŠANJE I NAVIKE VAIŠNAVA

 

HH Radhanath Swami

Krsna-katha 06/2002

RADHANATH SWAMIOBOŽAVANJE BOŽANSTAVA

Za sve obiteljske ljude je neophodno da u svome domu obožavaju božanstva. Božanstva mogu biti na slikama ili u obliku kipova od drva, gline, mramora, metala itd. Oltar se može urediti prema mogućnostima i prilikama u pojedinom domu. Da biste naučili detalje oko uređenja oltara te postupaka i standarda obožavanja, dobro je obratiti se bhaktama koji to svakodnevno rade u hramu.

Obožavanje božanstava Gaur-Nitai pruža veliku dobrobit za dom, premda se mogu obožavati i Radha-Krišna božanstva. Na uobičajenom oltaru nalaze se guru, parama-guru (guruov učitelj), Gaura-Nitai ili Panca-tattva i/ili Radha-Krišna. Nije za očekivati da će standard obožavanja u domovima biti isti kao i kod božanstava ustoličenih u hramu, no treba se truditi da se održava barem redovitost svih procedura.

Obožavanje treba, dakle, vršiti redovito, iako se termini mogu prilagoditi okolnostima i vlastitom rasporedu života i rada. U svakoj prilici ukućani trebaju posjećivati hram, jer to ima prvenstvo u odnosu na kućno obožavanje. Kućna se božanstva u takvim prilikama mogu staviti na spavanje. Preporuča se odrediti najmanje standarde ispod kojih nećemo ići ni u kakvoj prilici. Na primjer:

- sve što se skuha u kući treba ponuditi božanstvima

- arati treba vršiti barem dvaput dnevno, ujutro i uvečer

- svakom aratiju treba prethoditi kakva ponuda hrane

- za vrijeme aratija treba biti usredotočen, ne razgovarati, niti se okretati

Ako se obitelj nalazi na putu, božanstva se trebaju staviti na spavanje. U obožavanje božanstva treba po mogućnosti uključiti i djecu. Briga o božanstvima, prirava ponuda za njih, šivanje odjeće i izrada nakita su vrlo pročišćavajuće aktivnosti i svi članovi obitelji ih mogu obavljati. Sam postupak obožavanja nećemo opisivati. Postoje mnogi različiti detalji čije bi opisivanje i razjašnjavanje zauzelo cijeli broj ovog časopisa i zato je najbolje obratiti se bhaktama-pujarijima.

Gdje god je moguće, dobro je u kući držati sadnicu Tulasi. Potrebno joj je dosta sunca i vlage. Njeni listići se mogu stavljati u ponude za božanstva. Listići se ne smiju stavljati na lotosova stopala gurua, niti Srimati Radharani, niti u ponude za gurua. Tulasi-devi je Krišnina omiljena biljka. Rečeno je da Krišna neće prihvatiti ponudu koja ne sadrži njen list. Ako prilike dopuštaju, može se vršiti i obožavanje Tulasi-devi.

 STROGOSTI

Riječ “strogost” odnosi se na ono što moramo učiniti uprkos tome što nam baš nije po volji, ono što dobrovoljno činimo znajući da nam donosi duhovnu dobrobit. Svakodnevna duhovna praksa - sadhana - nužno sadrži i takve strogosti: ustajanje rano ujutro, tuširanje hladnom vodom, ograničenja glede ishrane, smanjivanje potrebe za tjelesnim udobnostima i imovinom itd. O tim smo temama već pisali u prošlim nastavcima.

Važna strogost za bhakte je post u određene dane, poput ekadašija i nekih važnih festivala, te dana pojave ili odlaska acarya. Ekadaši (doslovno “jedanaest”) je jedanaesti dan nakon punog i nakon mladog mjeseca, dakle dolazi dvaput mjesečno. Svrha strogosti nije sam post, već pokušaj smanjenja tjelesnih potreba i ostavljanje više vremena za mantranje, čitanje i pričanje o Krišni i ostale duhovne aktivnosti. Najbolje je postiti potpuno, a ako je to preteško, može se piti vodu. Ako i to uzrokuje prevelike tjelesne probleme, može se jesti i kuhana hrana, no nikako žitarice ili mahunasto povrće. Post se prekida idućeg dana ujutro (dvadaši) u određeno vrijeme koje možete naći na vaišnavskim kalendarima. Ako slučajno zaboravite da je ekadaši, možete ga svetkovati idućeg dana, pa prekinuti post trećeg dana (na trayodaši). Jednom godišnje, obično početkom ljeta, slavi se “Bhima nirjala” ekadaši, kada se treba potruditi postiti potpuno, čak i od vode.

Vaišnave se često pridržavaju i pravila ishrane tijekom četiri mjeseca u godini, kada se u dalekoistočnim zemljama prekida hodočašćenje i propovjedačke turneje zbog sezone monsunskih kiša. To razdoblje se naziva catur-masya, a o detaljima ishrane možete čitati u vaišnavskom kalendaru.

 

POVOLJNE I NEPOVOLJNE NAVIKE

Srila Rupa gosvami u “Nektaru podučavanja” piše: “Našem predanom služenju će jako naškoditi ako činimo ove stvari:

1. jedemo više no što je potrebno ili skupljamo novac više no što nam treba za skroman i jednostavan život, 2. ulažemo previše truda u stjecanje raznih svjetovnih stvari koje je teško steći, 3. razgovaramo o svjetovnim temama i kada to nije nužno, 4. pridržavamo se pravila i obreda duhovnog života samo da se pravimo važni pred drugima, ili ih slijedimo na neki svoj, izmišljeni način, a ne onako kako je to propisano u spisima, 5. družimo se s ljudima koje zanima sve i svašta, ali ne i svjesnost Krišne, 6. pohlepno žudimo za materijalnim ciljevima i dostignućima.”

“Nasuprot tome, predano služenje će nam biti sve bolje ako činimo ovako:

1. poletni smo, 2. trudimo se s punim povjerenjem u uspjeh, 3. strpljivi smo, 4. djelujemo u skladu s regulativnim načelima (sravanam, kirtanam, smaranam itd... dakle slušamo, mantramo i mislimo na Krišnu...), 5. ne družimo se s onima koji nisu bhakte, 6. slijedimo put prethodnih acarya.”

Ovih šest pravila nesumnjivo donose potpun uspjeh u čistom predanom služenju.

 

BRAHMANE

Bhakte koji imaju drugu (brahmansku) inicijaciju trebaju redovito mantrati Gayatri mantru. Također se trebaju potruditi naučiti sve o obožavanju Božanstava.

 

Na kraju ove serije napisa o vaišnavskom ponašanju i kulturi, napominjemo još jednom da je rađena prema priručniku koji su napisali bhakte iz hrama Sri Sri Radha Gopinath u Mumbaiju 1994. godine, a za koji je inicijativu i podršku dao Srila Radhanatha svami. 

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod