Krsna katha online izdanje

 

 

Opasnost od zaraze

Jayapataka svami

(Krsna-katha 3/2005)

Kako se odnositi prema bhaktama koji su pali ili skloni vrijeđanju?

Gospodin Caitanya je rekao da se trebamo kloniti prisnog druženja s onima koji mantraju Hare Krišna, no ne slijede strogo regulativna načela. Možemo ih poštivati u umu. Ako mantraju Hare Krišna, Krišna će ih pročistiti. No, dok se to ne dogodi, trebamo se kloniti druženja s njima, ako nepravilno slijede proces. Može se dogoditi da neki bhakta, koji je ranije uspješno predano služio, zapadne u privremene teškoće.

Srila Prabhupada je u vezi toga rekao da ne možemo ni zamisliti koliko milostiv je Gospodin Caitanya. Milost Gospodina Caitanye Mahaprabhua i Nityanande Prabhua je nepojmljiva. Griješna djela su ipak znatno manje važna od uvreda. Naravno, ako inicirana osoba čini griješna djela, to vrijeđa njena duhovnog učitelja, jer se zavjetovala da to neće činiti. Ipak, milošću Gospodina Caitanye se osoba može pročistiti i dostići savršenstvo života. Ne možemo shvatiti granice milosti Gospodina Caitanye.

Jednom je bio neki bhakta koji se prema Srila Prabhupadi počeo odnositi vrlo uvredljivo. Prabhupada je bio prisiljen savjetovati svojim bhaktama da se klone tog bhakte jer se pretvorio u zmiju. Druženje s njime pogubno bi utjecalo na njihov duhovni život. Netko je pitao Prabhupadu: “Da li da mu propovijedamo?” Prabhupada je rekao: “Ne, nemojte mu prilaziti.” Riječ je o Nitai dasu, povijesnoj osobi. Postao je tako agresivan da ga je Prabhupada morao odbaciti. Ako bi, međutim, on sam prišao i zatražio oprost, moglo bi mu biti oprošteno iako je učinio guru-tyag guru-aparadhu najgore vrste.

Što tek reći o onome tko nije napustio gurua i nije ga osobno uvrijedio? Uvijek postoji nada za takvu osobu. No, ako su pali, ne želimo se družiti s njima, jer se ne želimo zaraziti, ne želimo i mi sami pasti, ne želimo da nas pogodi ta ista bolest. To je vrsta duhovne bolesti. No, mi mrzimo bolest, a ne bolesnika te izbjegavamo bolesne ljude zato jer se bojimo zaraze.

Ako je netko dovoljno jak, možda može pomoći takvim ljudima. To je druga stvar. No, općenito govoreći, ako znamo da netko nije zaista usredotočen ili da radi nedopuštene stvari, klonimo ga se, jer ne želimo u njegovu društvu skliznuti u to opasno, bolesno stanje duhovnog života. No, ako vidimo da se netko trudi, naravno da ga poštujemo.

 Ako vidimo da je netko imao problema, no prestao je činiti određene nedozvoljene aktivnosti i uvrede koje je ranije možda činio i da mantra... Bhakte takvim osobama daju blagoslove i milost. Oni cijene kad vide da je netko pretrpio težak napad maye, no da je usprkos tome, milošću gurua, vaišnava, Krišne, Caitanye, uspio preživjeti to bolesno stanje. To jako nadahnjuje i ohrabruje bhakte. Oni takvim ljudima pokušavaju pomoći.

 Bhaktivinoda Thakura je rekao da živimo u nitya-bhaktavad - vječnoj sadašnjosti. Osoba je možda imala teškoća. U Jedanaestom pjevanju Prabhupada u komentaru navodi stih Jive gosvamija u kojem je rečeno: “U kali-yugi je ozračje toliko prožeto nedozvoljenim djelima, materijalističkim djelima, grješnim djelima, da je praktično nemoguće barem djelomično potpasti pod njihov utjecaj. No, stalnim pjevanjem Hare Krišna i slijeđenjem procesa Caitanye Mahaprabhua, čovjek se pročišćava od toga.” Mi to ne želimo niti ohrabrujemo, već se borimo protiv toga i poduzimamo sve mjere opreza, no ako ste liječnik ili medicinska sestra, koji su stalno u dodiru s bolesnicima, neminovno ćete se ponekad zaraziti. Čovjek može biti vrlo čist i poduzeti sve predostrožnosti, no čak i tada se može zaraziti gripom ili nekom drugom zaraznom bolesti.

Ako radite u bolnici, obolijevate od bolesti koje su prirodno prisutne u bolnici. U bolnicama postoje bolesti kojih nema nigdje drugdje. Jeste li to znali? Otkriveno je da se, zbog svih tih bolesnika koji se motaju po bolnici, tamo stvaraju određene vrste mikroorganizama ili bolesti koje se stoga mogu naći samo u bolnicama.

 Slično tome, vidjet ćete da u određenim okolnostima dolazi do određenih bolesti, duhovnih bolesti i stoga liječnici, tj. propovjednici, trebaju biti vrlo oprezni da se u svom radu ne zaraze materijalističkim stavovima ljudi kojima propovijedaju. U tu svrhu moraju odmah poduzeti mjere tako da, na primjer, svakoga dana dolaze obožavati božanstva. I sankirtan je pogodan za to, no mantranje pred božanstvima pročišćava. Tijekom dana moramo gledati tolike griješne stvari da trebamo nekoliko minuta ili sat vremena gledati prekrasne likove Sri Sri Radhakante, Nitai-Gaura i Jagannatha- Subhadre-Balarama, jer će nam to pročistiti oči. Odavanje poštovanja pred Gospodinom čisti nam svijest i stoga je to poput cjepiva koju trebamo svaki dan uzimati dolazeći pred božanstva, časteći Krišnin prasadam, učestvujući ponekad na velikim festivalima ili posjećujući svete dhame. To su načini pročišćenja kojima se čistimo od slučajnih zaraza kojima možemo podleći samim time što živimo u materijalnom svijetu, u ovom ozračju kali-yuge.

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod