Krsna katha online izdanje

 

 

Kad odrastem...

Dvaraka-gamana d.d

Krsna-Katha 8/2000

Dan poslije pojave Gospodina Balarama. Mantram i gledam nasmiješena lica mojih malih Jagannatha božanstava, a posebno Gospodina Balarama. Jučer je bio dan Njegove pojave, a ništa se nije dogodilo. Ništa nije slomio, razbio,poželio... Već sam navikla na Njegove nestašluke za svoj rođendan. A i bez rođendana, ponekad. Možda je ljut jer Mu se nisam dovoljno posvetila pa se povukao? A možda nije niti zadovoljan sa mnom? Malo sam popustila u zadnje vrijeme. Da malo!? Puno. Ali jučer sam imala
službu u Centru, u Njegovu čast, i zato nisam imala vremena za Njega. Ne bi se trebao ljutiti zbog toga. Možda ipak...? Molim Ga za neku poruku, za neki mig, da mi pokaže da je još uvijek tu i da je sve u redu.

"Kad odrastem oženit ću plavušu!” frflja dječaćić s TV reklame, "a ja ću ti se boooogato udati,” odgovora mala plavuša ljuljajući se i blaženo se osmjehujući. Blago meni, odakle su mi sad ove gluposti došle? Što sve ima u tom umu? Glupe scene s TV ekrana šeću mojom glavom.

Kad odrastem, kad odrastem... vući ću Ratha yatra kola Gospodina Jagannatha. Vidim veliku
kočiju kako kreće s Delte, pa preko Korza i natrag Obalom na Deltu. Puno bhakta vuče kočiju, a sa strane još puno ljudi uživa gledajući nasmiješeno lice Gospodara svemira. Baca se prasadam, karatalice zvone, mridange odjekuju, a maha mantra ispunjava prostor i dalje se širi gradom. Bhakte pjevaju i plešu pred kočijom. I Goran Karan sa njima obučen u žuti dhoti kao Gospodin Caitanya. Uostalom, on je i napravio masovnu promociju Gospodina Jagannatha sa svojom ogrlicom. I sad je Gospodar Svemira poželio da dođe i da se osobno prošeta po Rijeci.

NEMOGUĆE?

Nemoguće. Odakle kočija? Odakle velika Božanstva? Iz Firenze? Kad su mogli doći
do Bologne, mogu i do Rijeke. Skupo? A što je danas jeftino? Možda da napravimo
svoja kola, svoja Božanstva.... pa mi imamo Nava Nilacalu tu blizu, a to znači Novi Jagannath Puri. Novi Jagannatha Puri bez svojih Gospodara. Gledam mog Balarama, smije se, a iz očiju mu vire tisuće nestašluka. Možda On želi da Nava Nilacala konačno dobije svoje prave Gospodare, da sami imamo svoja kola i svoja Božanstva. Onda bi Gospodar Svemira mogao putovati po cijeloj Hrvatskoj ili barem po nekim njenim dijelovima.

Slike se nižu. Ono što je maloprije izgledalo kao utopija i nemoguće polako dobija
oblik. Treba samo sve dobro organizirati i pripremiti, uključiti bhakte iz cijele Hrvatske,
naravno one koji imaju entuzijazma. I onda... samo nas vrijeme dijeli od toga.

Gradski poglavari...? Kad čuju da to nema bilo tko, već Pariz, London, San Francisco... sigurno će pristati, a možda će nam i pomoći. Još kad vide slike ili slajdove iz tih gradova. Bila bi to lijepa atrakcija i za turiste...

"Teče i teče, teče jedan slap,

Što u njem' znači moja mala kap?
Gle, jedna duga u vodi se stvara,
I sja i teče u tisuću šara.
Taj san u slapu da bi mog'o sjati
I moja kap pomaže ga tkati."

Slap je poplava svetog imena Gospodina Caitanye, Njegova bujica, rijeka koja teče, a duga je Ratha yatra... Kapi u slapu su svi bhakte koji pomažu da se san o Ratha yatri ostvari.


NEMAM KUD
Moj Balaram... Poželio je, ni manje ni više, već Ratha yatru za rođendan. Eto u što sam
se uvalila. Molila sam za mig, za neki znak i sad sam ga dobila. Pogled na Njegove oči i nasmiješeno lice ne ostavljaju nikakve sumnje u to da je to ipak Njegova želja. Kako da
Ga sad odbijem? Može biti opasan ako se naljuti. Zar ne govori negdje Krišna u Šrimad Bhagavatamu ili tamo negdje, da "vjetar puše iz straha od Mene" i još nabraja tko i što sve radi iz straha od Njega. Sad više nemam kud.

"Kad odrastem postati ću plavuša”, odnekud se čuje neuvjerljiv, slabašni glasić. “A da postanem plavuša?”, moj um se odmah lijepi za tu ideju, ali slika crveno našminkanih usnica kako ljube čelo starčića tjera me na povraćanje. Neću, ne mogu, odvratno je. Vući ću kola Ratha yatre ulicama moga grada i sa mnom još stotine bhakta, a nasmiješena lica Jagannatha, Balarama i Subhadre biti će najveća nagrada. Samo, za to trebam pomoć. Jer, taj san u slapu da bi mog'o sjati i vaša kaplja pomaže ga tkati....

 

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod