Krsna katha online izdanje

 

 

Osam molitvi Giri-Govardhanu

 

GovardhanKrsna-katha 10/2007
Njegova milost Srila Krsna-ksetra Prabhu

1. Želim uvijek biti pod zaštitom najljepšeg dragulja među planinama, koji krasi zemlju Vraje, koji nalikuje paunu čije je oko Radha-kunda i koji je pristao stajati na vrhu lijevog malog prsta Svevišnjeg Gospodina Krišne da bi zaštitio stanovnike Vraje od Indrinog gnjeva.

2. Poznat si kao "Govardhana" jer štitiš Krišnine krave, kao i nebrojena druga živa bića. Opskrbljuješ ih svim životnim potrebama i stoga je Krišna, na zgražanje Gospodina Indre, poučio stanovnike Vraje da Ti ukaži sve počasti i obožavaju Te. Molim Te, podari svoju zaštitu ovoj žaljenja vrijednoj duši koja potpuno ovisi o Gospodinovoj milosti da ikada postane Njegov bhakta.govardhan

3. Kad je Indra naredio potopnim oblacima da izliju svoje vode na Vrindavanu, oni su oklijevali bojeći se Gospodinove kazne. No, na iznenađenje sviju (izuzev Narade), Krišna Te je bez napora podigao, koristeći Te kao kišobran da bi zaštitio sve svoje voljene bhakte. Molim te, dopusti da slijedim njihov primjer i pronađem savršenu utjehu u Gospodinovim uputama.

4. Sedam dana i noći održavao si ravnotežu na vrhu Gospodinove lotosne ruke. Činilo se da nisi teži od gljive koju ubere dijete. Mene je smrvio teret moje vlastite karme. Molim te, zaštiti me i neka Gospodin podigne to nepodnošljivo breme grješnih reakcija koje više ne mogu trpjeti.
govardhan
5. Ti si Giriraja, gospodar planina i svaki kamen na Tebi je vrijedan obožavanja jer se ne razlikuje od Tebe, kojeg je Krišna prihvatio kao istovjetnog samome sebi. Kao Giriraja Ti si prihvatio sve ponude stanovnika Vraje, vičući "Aniyor, aniyor! (još, još!)" sve dok neki mudri bhakte nisu donijeli listiće Tulasi za Tvoje zadovoljstvo. Molim Te, prihvati ponizne ponude ovog beznačajnog bhakte i dopusti mu da nađe mjesto do Tvojih lotosnih stopala.

6. Na Tvome vrhu Gospodin se Madhavendri Puriju i stanovnicima Vrindavane razotkrio kao Gopal. Štujući želju tvojih bhakta da ne korača po Tvojim leđima, Gopal je, pod tim izgovorom, sišao na drugom mjestu, da se svima pokaže. Utičem se Tvojim lotosnim stopalima, obilazeći Te u mislima dok lutam amo-tamo po ovom pustom svijetu.

7. Iako mantram iznova i iznova, moje srce je i dalje kameno, a zbog mojih uvreda postaje sve tvrđe. Neka se to srce smekša dodirom Tvog kamenja crvenog poput rubina, koje su obgrlile ruke Gospodina Caitanye Mahaprabhua i natopile ih suzama ljubavi.

Govardhan8. Uvjetovane se duše svakog dana pokušavaju popeti strmim planinama bogatstva, slave i lažnog ugleda, da bi na kraju pale s litica požude, gnjeva i pohlepe, razbivši se o stijene ludila, iluzije i zavisti. Neka svatko zauvijek nađe utočište do stopala te svevišnje transcendentalne planine, Giri-Govardhana, i tako se vine u najviše prebivalište Gospodina Krišne, iz kojeg se ne pada.

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod