Krsna katha online izdanje

 

 

DJECA I RODITELJI: PREHRAMBENE NAVIKE

DJECA I RODITELJI

 

Kako dijete raste prehrambene navike se proširuju i jelovnik postaje raznovrsniji. Najvažnija poanta vezana za prehranu naše djece je uzor koji mu dajemo mi kao roditelji! Standarde koje si mi postavimo u vlastitom životu odraziti će se na djeci. Osoban stav i pozitivna stimulacija najbolji su začini u hrani. Razlikujemo tri osnovne odlike prirode a to su : neznanje, strast i vrlina.

Hrana sa odlikama neznanja je ona koja je pripremljena više od tri sata prije jela, bezukusna, trula i smrdljiva. Ta hrana ne pridonosi ni duhu ni tijelu. Um je mračan a osjećaji koji prevladavaju su ljutnja i zavist. Tu spada: meso, alkohol, duhan, i prezrele namirnice.

Hrana sa odlikama strasti je gorka, ljuta, kisela, i slana. Ona uništava ravnotežu između uma i tijela. Tu spadaju: oštri začini, jako bilje, kava, riba, jaja, sol i čokolada.

Hrana koja je draga osobama u vrlini produžava život, pročišćava postojanje i daje snagu, zdravlje sreću i zadovoljstvo. Takva hrana također smiruje i čisti um te ga osposobljava da djeluje na vrhuncu njegovih mogućnosti. Namirnice koje posjeduju takva svojstva jesu: žitarice, prirodni voćni sokovi, mlijeko, maslac i sir, mahunarke, jezgrasti plodovi, proklijale sjemenke, med i biljni čajevi.

Kod pripreme ovih namirnica moramo voditi računa o tome da se izvorni okus i energija koju pojedina namirnica ima što manje mijenja dugim kuhanjem ili pretjeranim unosom začina. Idealno bi bilo kada bi u svom kuhanju pratili ritam promjena u prirodi i tako pripremali obroke ovisno o godišnjim dobima. Konzervirana hrana nije nikako dobra, a zaleđene namirnice također treba izbjegavati.

Biljna hrana bogata je celulozom koja ubrzava rad crijeva, čime se onemogućava truljenje i tako se smanjuje resorpcija toksina u tijelu. Tokom dana treba osigurati unošenje dovoljnih količina bjelančevina, ugljikohidrata, masti, minerala, vitamina. Roditelji se moraju educirati i voditi računa o tome da jelovnik bude raznovrstan i bogat svim potrebnim elementima koji su potrebni za normalan razvoj djeteta. Neka istraživanja pokazuju da kod djece vegetarijanaca postoji pomanjkanje vitamina B12. Skupina B vitamina bitna je u ishrani jer njen nedostatak može dovesti do umora, loše koncentracije ili pamćenja, te nesanice. Ti vitamini u velikim količinama mogu se naći u slanutku, dalu, kikirikiju, zrnu soje i te se njihovim korištenjem može spriječiti taj nedostatak. Životinjske bjelančevine u obliku mesa nisu nužne za ljudski rast i razvoj. Osim toga, ljudska fiziologija razlikuje se od fiziologije mesoždera i u mnogočemu je sličnija fiziologiji biljoždera. Svatko tko slijedi duhovni put usvaja vegetarijanski način prehrane jer je to preduvjet duhovnog napretka.

Hrana koja se priprema za Krišnino zadovoljstvo mora izgledati lijepo. Idealan obrok sadrži šest osnovnih okusa : slatki, kiseli, slani, ljuti, gorki i trpki.

Kombinacija začina u hrani može biti i lijek, a i energija koju mi unesemo kuhajući ostati će također u žitaricama i tako na neki način djelovati povoljno na nas. Jedući Krišnin prasadam naša će ljubav prema Bogu rasti jer će nam se srce postupno pročišćavati.

Kada imamo to znanje svakako ćemo se potruditi da djeci ponudimo najbolje, a to je hrana s odlikama vrline ponuđena Krišni! Na taj način će doći do ljubavne razmjene između Krišne i onoga tko časti prasadam jer će sam Krišna uživati u tome. Tako će nam prasadam pomoći da i dijete od najranijih dana bude u kontaktu sa Krišnom i zahvaljujući Njegovoj milosti pročisti svoje postojanje.

HARE KRIŠNA

vaša sluga i majka Labangalatika d.d.

 

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod