Krsna katha online izdanje

 

 

NEZAHVALNICI

 

NEZAHVALNICI

(priča iz Mahabharate)

Bio jednom jedan vrlo siromašni brahmana koji je imao za prijatelja čaplju. Prilikom jedne posjete čaplja se raspitivala o njegovom stanju, a brahmana se požalio kako trpi iznimno siromaštvo.

"Ne brini," reče čaplja. "Imam prijatelje Raksase. Potraži ih, predstavi se kao moj prijatelj i oni će ti riješiti problem."

S punim povjerenjem u svog prijatelja čaplju, brahmana je posjetio Raksase koji su se ugodno iznenenadili, vidjevši ga. Obzirom da im je ljudsko meso hrana, Raksase su odmah pomislili kako im to ručak stiže bez ikakva truda s njihove strane. No, čim je brahmana spomenuo svog prijatelja čaplju, odmah im se promijenilo raspoloženje. Prihvatili su ga kao svog prijatelja i raspitali se kako mu mogu pomoći. Brahmana im je ispričao kakva ga je nevolja snašla i još nije ni završio kazivanje, kada su mu Raksase objasnili da je njegov problem već riješen i da se samo treba vratiti kući i uvjeriti se u to. I upravo poput Sudame Vipre, i on je po povratku kući mogao vidjeti da je obasut bogatstvom.

Međutim, kada mu je ponovo u posjet došao prijatelj čaplja, brahmana se ponašao vrlo ponosno i nadmeno te se, zaboravivši koliko mu zapravo duguje, posvađao sa čapljom i ubio je.

Svojim mističnim moćima, Raksase su odmah shvatili da im je brahmana ubio prijatelja te su se gnjevno pojavili pred njim i počeli ga koriti, "Samo zato jer si sebe nazvao prijateljem našeg prijatelja čaplje, poštedili smo ti život i obasuli te obiljem. No ti si toliko nezahvalan svom prijatelju čaplji da si ga ubio. Sada ćemo mi osvetiti njegovu smrt." Rekavši to, ubili su brahmanu. No, unatoč tome što su ljudožderi, nisu htjeli pojesti brahmanu jer je bio nezahvalan.

Odvukli su njegov leš do ruba prašume gdje su živjeli neki kanibali kojima su ponudli brahmanino tijelo za obrok. No, znajući da su i sami Raksase ljudožderi, kanibali su ih zapitali zašto oni sami nisu pojeli brahmanu. Kad su im Raksase ispričali cijelu priču, kanibali su odgovorili, "O, on je nezahvalnik - ni mi ne želimo nezahvalnike. Odložite to tijelo negdje drugdje."

POUKA PRIČE: Ova nas priča poučava da je nezahvalnost takvo griješno stanje da takve osobe neće pojesti čak ni Raksase i kanibali.

 

(iz Ramayane)

Jednom je Gospodin Brahma rekao nezahvalniku: "Propisan je način iskupljenja za ubojicu krave, pijanca, lopova pa čak i za onoga tko je prekršio sveti zavjet, no nema iskupljenja za nezahvalnu dušu!"

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod