Krsna katha online izdanje

 

 

NIKADA SE NE ŽALI

HH Radhanath svami
Krsna katha 06/2003
 
NIKADA SE NE ŽALI
 
Toliko je mnogo nepravda zadesilo Šrila Prabhupadu za vrijeme njegovog propovijedanja Hare Krišna pokreta diljem svijeta, a ipak, on se nikada nije žalio. Uvijek je žarko želio ići naprijed kao iskreni dobronamjernik pun ljubavi čak i onih koji su ga kritizirali i napustili. To je prava vrijednost ovog društva - samilost i poniznost Šrila Prabhupade.
Želio bih zaključiti s jednim zadnjim i vrlo važnim principom poniznosti u skladu sa Šrila Prabhupadinim učenjima. Šrila Prabhupada je rekao: " U ovom dobu Kali yugi jedini način na koji možemo obuzdati svoj um je pjevanje Svetoga Imena s poniznošću. Konačno,nema drugog načina. Krišna nam kaže u Bhagavad-giti kako je teško obuzdati um. Arjuna je rekao: "Teže je obuzdati um nego bijesni vjetar." Svi znamo; svako živo biće u ovom materijalnom svijetu zna koliko je moćan um, kada požuda, gnjev, pohlepa, ponos i iluzija traže svoje mjesto u umu on postaje poput neobuzdane životinje.
 
Ambariš Maharaj nije učinio ništa loše. Kada je došao Durvasa Muni Ambariš Maharaj je postio za dobrobit građanstva. Popio je malo caranamrite, što je prema šastrama i bilo i nije bilo prekidanje posta. Durvasa muni ga je htio ubiti zbog tog sićušnog nedostatka.Stvorio je čudovište da ga ubije. A Ambariš Maharaj je stajao sklopljenih ruku. " Krišna! Ako želiš da umrem, spreman sam. Durvasa muni nije moj neprijatelj. Ti se pojavljuješ predamnom u ovom obliku. Učini štogod želiš." Srila Bhaktivinoda Thakura se molio na isti način.
"Gospodine moj! Bilo da me želiš ubiti ili zaštititi ja sam Tvoj sluga. Možeš sa mnom učiniti što god želiš." Durvasa Muni je bježao pred Sudaršana cakrom čitavih godinu dana, a Ambariš Maharaja je bio tako pun poštovanja da je nastavio postiti cijelu tu godinu jer nije želio jesti prije no što posluži svoga gosta. Kada je Durvasa Muni došao pred njegova stopala moleći ga za oprost, Ambariši Maharaju je bilo neugodno te mu je kazao: " Nisi me ničim uvrijedio. Ja sam tvoj sluga. Molim te uzmi prasad."
 
 
ZASLUŽUJEM I GORE
 
Kada je Srila Haridas Thakura bio pretučen na 22 tržnice on nije okrivljavao nikoga. Jedino je molio za oslobođenje ljudi koji su ga pokušavali ubiti i koji su ga mrzili. Kada si ponizan, opraštaš ljudima koji ti nanose nepravde. Nema zavisti. "Zaslužujem gore." To je poniznost. To kupuje Krišnu. A ne osveta. "Vratit ću ti. Bio si nepravedan prema meni." Vaišnava ne razmišlja na takav način. Možeš steći slavu i dobar glas u ovome svijetu, ali nikada nećeš dobiti Krišnu.

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod