Krsna katha online izdanje

 

 

PRILIKA ZA VEĆU PREDAJU

 Hari Sauri prabhu s Srila Prabhupadom

Hari sauri prabhu (Krsna-katha 1/2010), odgovor na pitanje: "Kako (p)ostati svjestan Krišne i ostati lojalan Srila Prabhupadinom pokretu u vremenima kad se na lokalnoj razini otvoreno sumnja u instituciju i one koji ju predstavljaju?"

Bhakta bi svaku situaciju trebao prihvatiti kao priliku za predaju Krišni. U ovom će svijetu uvijek, uvijek, uvijek postojati neslaganja, razmimoilaženja i obesrabrenja. To se ne može izbjeći. Srila Prabhupada je stoga savjetovao da bhakta svaku situaciju u kojoj se zatekne treba prihvatiti kao izravno uređenu od Gospodina kako bi mu pomogao predati se i dalje napredovati.

Nije uopće važno što drugi rade; važno je da ja svoju službu pokušavam obaviti najbolje što mogu. Ako netko drugi nešto krivo radi, Krišna će se za to pobrinuti, kad On to odluči. Ostanem li ja vjeran Krišni i iskren, Krišna će me uvijek zaštititi; to je Njegovo obećanje. Dakle, teška vremena bhakte trebaju prihvatiti kao priliku da se još više predaju Krišni. Tako ćemo uvijek biti u stanju poletno obavljati svoju službu, posve oviseći o Gospodinu.

Ovo je jedno zgodno pismo koje je Srila Prabhupada napisao Madhukari dasu 1973. godine u kojem objašnjava spomenuto načelo:


4.  siječanj 1973.

"Nisam upoznat sa situacijom u tvom konkretnom slučaju, već ti jednostavno prenosim općenito pravilo ili razumijevanje neophodno da bi ispravno shvatio što se događa. Nikada ne bismo smjeli misliti da zbir nekih materijalnih okolnosti kao što su brak, vanaprastha, ovo ili ono, uvjetuje naš takozvani napredak ili da on ovisi o tim okolnostima. Zrelo razumijevanje svjesnosti Krišne podrazumijeva da okolnosti u kojima se trenutno nalazim u životu vidim kao posebnu Krišninu milost za mene te da ih želimo iskoristiti najbolje što mogu za širenje pokreta svjesnosti Krišne i obavljanja misije mog duhovnog učitelja. Imam li u vidu pak svoj osobni napredak ili sreću ili bilo što drugo osobno, to je materijalno razmišljanje...

U Bhagavad-giti se nalazi strofa yasman nodvijate loko lokan nodvijate ca yah/harsamarsa-bhayodvegair mukto yah sa ca me priyah, "Jako Mi je drag onaj zbog koga se nitko ne nalazi u nevolji, onaj koga ne ometa tjeskoba, tko je postojan u sreći i nesreći.“ (12.15) Kad god se pojave neke smetnje ili poteškoće, bhakte početnici često pogrešno prosuđuju, smatrajući da su uvjeti ili vanjske prilike pod kojima su se poteškoće pojavile uzrok tih poteškoća. Stvari tako ne stoje. U ovom su materijalnom svijetu uvijek prisutne neke poteškoće, bez obzira o kojoj se situaciji radi. Zato mi nimalo neće pomoći ako samo promijenim svoj status po pitanju zaposlenja ili položaja u životu. Jer prava činjenica je da, ako imam nekih problema s drugima, u pitanju je manjak svjesnosti Krišne na mojoj, a ne na njihovoj strani. Je li to jasno? Krišna kaže da Mu je najdraži bhakta onaj koji druge ne dovodi u poteškoće, zapravo onaj tko nikoga ne dovodi u poteškoće. Pokušaj situaciju prosuditi iz tog kuta gledanja i sagledati dovodiš li sebe ili svoju ženu u neke teškoće.“

 

Čini mi se da bi bhakte u Hrvatskoj koji su u neku ruku uznemireni lokalnom situacijom trebali vrlo pažljivo proučiti i primijeniti gore navedene upute. Ako to naprave, mislim da će stvari vidjeti iz drugog kuta i otkriti da mogu nastaviti svoj duhovni život bez žaljenja i optužbi.

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod