Krsna katha online izdanje

 

 

KRIŠNA ME OPČINJAVA

Srila Prabhupad japa

Krišna me opčinjava, piše Mahatma dasa (Krsna-katha 1/2010): "Po čemu znam da sam mantrao dobro? Meni je jedan od najboljih pokazatelja to da po završetku mantranja želim nastaviti mantrati, jer se tako dobro osjećam."

 

Kada mantram dobro i uživam u Krišninom imenu, tada mi Krišnin oblik, riječi i zabave postaju mnogo privlačniji. Na "dan uz 64 kruga", Dravida prabhu je recitirao pjesme i prikazivao slajdove o Krišni. Iako sam te slike vidio već mnogo puta, odjednom su mi postale posebno lijepe i privlačne. A te pjesme, iako sam ih već ranije pročitao, očarale su me kao nikada ranije. Moja osjetila su se pročistila i tako je sve povezano s Krišnom postalo mnogo privlačnije. Predivna posljedica toga je bila da mi je sve što nije povezano s Krišnom postalo manje privlačno.

 

To je neprihvatljivo

 

Loše mantranje je za mene neprihvatljivo. Sada sam postavio nešto više kriterije i kada mantram ispod prihvatljive razine, u umu mi bljesnu crveni znaci upozorenja. Loše mantranje me ne čini svjesnim Krišne i stoga ga odbacujem. Posljedice lošeg mantranja su toliko nepoželjne da se, čim se samo podsjetim na njih, brzo vraćam u normalu. Prihvaćao sam neprihvatljivu japu i previše puta u životu i odsada to jednostavno više nije prihvatljivo. Kad bi to bilo prihvatljivo, znači da se zadovoljavam slabim mantranjem i ne nastojim baš previše učiniti nešto da popravim stvari. A ako me nije briga za poboljšanje moje jape, ona neće postati bolja sama od sebe.

 

Dobro mantranje uzrokuje još bolje mantranje Po čemu znam da sam mantrao dobro? Meni je jedan od najboljih pokazatelja to da po završetku mantranja želim nastaviti mantrati, jer se tako dobro osjećam. Ako osjećam olakšanje kada nakon zadnjeg kruga odložim japu, to je pokazatelj da nisam dobro mantrao. Dobro mantranje uvijek potiče ukus da mantramo još više. Prabhupada je rekao da je šesnaest krugova minimum, a da je cilj neprekidno mantranje.

 

Vježba

 

Uputite svetom imenu molitvu koja opisuje vaše želje da što bolje služite sveto ime i ostvarite dublji odnos sa svetim imenom. Da bih vam pomogao u toj vježbi, prilažem molitvu koju sam napisao na kraju jednog od retreata.

 

Drago sveto ime

Molim Te, dopusti mi kušati Tvoj nektar, iskusiti Tvoju prisutnost, osjetiti radost i polet kada Te sretnem. Dopusti mi da budem privučen Tobom, da uvijek čeznem za Tvojim društvom i da se nikada ne umorim od druženja s Tobom. I molim Te, razotkrij mi kako to nisi različit od Tvog oblika, odlika i zabava - kako si to potpuno prisutan u Tvome imenu.

 

Molim se da jednoga dana osjetim toliku privlačnost prema mantranju Tvoga imena, kao što sada imam prema materijalnim stvarima. I molim se da ta privrženost bude tolika da i drugi požele mantrati i uživati u Tvome imenu jednostavno ako se nađu u mojoj blizini.

 

Imam još dvije posljednje želje:

Molim Te, dopusti mi da osjetim ljubav prema Tebi dok pjevam Tvoje ime.

Molim Te, dopusti mom srcu da se istopi (barem jednom u životu) kada pjevam Tvoje ime.

 

Tvoj sluga

Mahatma dasa

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod