Krsna katha online izdanje

 

 

KAKO SE RIJEŠITI ZAVISTI

 

Sridhara Swami

Nj.S. Sridhar svami: služite vaišnave, njegujte duh služenja (Krsna-katha 10/2009).

 

Da bismo to uspjeli, uistinu moramo razviti vrlo izraženo raspoloženje vaisnava seve. Mislim da za naše zajednice ne postoji ništa važnije od duha dasa dasa anudasa – sluga sluge sluginoga sluge.

Ljude koji nas posjećuju nije briga za našu filozofiju – oni žele samo doživjeti razmjenu ispunjenu ljubavlju.

Dadati pratigrihnati... tih 6 vrsta razmjena su jako važne.  Davanje poklona i primanje poklona, povjeravanje i slušanje kako ti se drugi povjeravaju... Davanje poklona može značiti da nekome date malo maha prasadama ili da bhakti napravite neku malu uslugu. Primanje poklona može isto to značiti – dozvoliti nekome da vas malo služi.

Treba vremena za slušanje drugih kako govore o svojim problemima. Često bhakte imaju probleme – udaljeni su od svojih prijašnjih prijatelja, obitelji, vode novi život - i jednostavno im treba netko tko bi ih saslušao. Naporno je druge slušati. Često poželite prekinuti osobu i odvrtiti joj po tko zna koji put verziju svoje autobiografije. Netko ti ispriča o svom problemu, a ti mu kažeš, „Gledaj, ja sam se već toliko puta našao u sličnoj situaciji i otkrio sam da se to ovako rješava.“ No, to možda nije ono za čime osoba traga. Možda joj samo treba da je netko sasluša. U to treba uložiti vrijeme i trud, što je izraz ljubavi.

Također je potrebno imati povjerenja u osobu da bismo joj se otvorili. Toliko vam se puta u prošlosti dogodilo da ste se nekome povjerili, a ta vas je osoba potom pregazila poput nekog slona. U srcu čuvate brojne osobne, povjerljive stvari i ne želite ih otkriti drugim ljudima. Ali, to je dio odnosa, razotkrivanje što vam leži na srcu.

Zatim je tu davanje i primanje prasadama. Bhakte bi prasadam uvijek trebali uzimati zajedno. Rekao bih za sebe da sam osoba koja voli prasadam. Ovisnik sam o prasadamu. No u nečemu uživam barem toliko kao u čašćenju prasadama, ako ne i više. A to je posluživanje prasadama. Volim bhaktama posluživati prasadam i gledati ih kako uživaju. Bhakte bi prasadam trebali zajedno uzimati. A vođe zajednice bi primjerom trebali pokazivati kako posluživati prasadam. U Bombayu smo imali običaj da svakog dana jedan hramski odjeljak poslužuje prasadam - jedan dan pujariji, drugi dan manageri... Ja sam dugo vremena bio predsjednik hrama u Bombayu i jako sam volio kada bi naš odjel posluživao prasadam.

Ako se želite riješiti zavisti individualno, u vlastitom srcu ili kolektivno, u zajednici – služite vaišnave, njegujte taj duh služenja. Služenje drugih stavlja nas u ponizan položaj i uništava neumjesan ponos. Neumjesan ponos je mlađa sestra zavisti.

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod