Krsna katha online izdanje

 

 

A. C. Bhaktivedanta Swami

Srila PrabhupadaSri Srimad A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada se pojavio na ovom svijetu 1896. u Calcuti, Indija. Prvi puta je sreo svog duhovnog učitelja, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Goswamija, u Calcuti 1922. godine. Bhaktisiddhanta Sarasvati, istaknuti religijski učenjak i osnivač šezdeset četiri Gaudiya Matha (vedskih instituta), zavolio je ovog obrazovanog mladića i uvjerio ga da posveti svoj život širenju vedskog znanja. Srila Prabhupada je postao njegov učenik, a jedanaest godina kasnije, 1933. godine, u Allahabadu i njegov zvanično inicirani učenik. Prilikom njihovog prvog susreta, 1922. godine, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura je zamolio Srila Prabhupadu, da raširi vedsko znanje na engleskom jeziku. U godinama koje su slijedile, Srila Prabhupada je napisao tumačenje Bhagavad-gite, pomagao Gaudiya Mathu (Institutu), a 1944. godine je bez ičije pomoći pokrenuo dvotjedni časopis na engleskom jeziku uređujući ga, tipkajući rukopise i vršeći korekture. Čak je i dijelio pojedinačne primjerke i borio se da časopis redovito izlazi. Jednom pokrenut, časopis nikad nije prestao izlaziti; danas ga izdaju njegovi učenici na Zapadu na preko dvadeset jezika.

Visoko cijeneći Srila Prabhupadinu filozofsku naobrazbu i devociju, Gaudiya Vaisnava Society mu je 1947. godine dodijelio počasnu titulu "Bhaktivedanta". Srila Prabhupada se 1950. godine, u svojoj 54. godini života, povukao iz bračnog života prihvaćajući vanaprasthu (povučeni red života) s namjerom da posveti više vremena svom proučavanju i pisanju. Otputovao je u sveto mjesto Vrndavanu, gdje je živio vrlo skromno u povijesnom srednjovjekovnom hramu Radha-Damodara. Tamo je proveo nekoliko godina u intenzivnom proučavanju i pisanju. 1959. godine je prihvatio odvojeni red života (sannyasu). U Radha-Damodara hramu Srila Prabhupada je otpočeo rad na svom životnom djelu: prijevodu i tumačenju osamnaest tisuća stihova Srimad-Bhagavatama (Bhagavata Purane). Tu je također napisao i "Lako putovanje na druge planete". Nakon izdavanja tri sveska Bhagavatama, Srila Prabhupada je 1965. godine otišao u Sjedinjene Američke Države da bi ispunio misiju svog duhovnog učitelja. Poslije toga je napisao više od šezdeset svezaka ovlaštenih prijevoda, komentara sažetih studija indijskih filozofskih i religioznih djela.

Kada je 1965. godine došao brodom u New York, Srila Prabhupada je imao samo nekoliko rupija u džepu. Nakon godinu dana je uz velike teškoće osnovao Međunarodno društvo za svjesnost Krsne u srpnju 1966. Pod njegovim brižnim vodstvom, Društvo je tijekom dvanaest godina izraslo u svjetsku organizaciju koja se sastojala od preko stotinu asrama, škola, hramova, instituta i farmi. 1972. godine Srila Prabhupada je uveo vedski sistem osnovnog i srednjeg obrazovanja na Zapadu osnovavši Gurukula školu u Dallasu, Texas. Od 1972. godine do početka 1975. godine broj učenika se povećao sa 3 na 150. Srila Prabhupada je također pružio podsticaj za izgradnju velikog međunarodnog centra u Sridhama Mayapuru u Zapadnom Bengalu, Indija. Sličan projekt je veličanstveni hram Krsna Balarame i International Guest House u Vrndavani, Indija. Ovo su centri u kojima ljudi sa Zapada mogu živjeti da bi neposredno doživjeli vedsku kulturu.

Srila Prabhupadin najveći doprinos su, međutim, njegove knjige. Visoko uvažene u akademskim krugovima zbog svoje stručnosti, dubine i jasnoće, koriste se kao udžbenici na brojnim visokoškolskim ustanovama. Njegove knjige su prevedene na više od pedeset jezika. Bhaktivedanta Book Trust, koji je osnovan 1972. godine da bi izdavao djela Njegove Božanske Milosti, tako je postao najveći izdavač knjiga s područja indijske religije i filozofije u svijetu. Za samo dvanaest godina, usprkos svojoj poodmakloj dobi, Srila Prabhupada je proputovao zemaljsku kuglu četrnaest puta, održavajući predavanja na svih šest kontinenata. Usprkos tako intenzivnom programu, Srila Prabhupada je nastavio s plodonosnim spisateljskim radom. Njegova djela sačinjavaju pravu biblioteku vedske filozofije, religije, književnosti i kulture.

 

Napiši komentar:

Sigurnosni kod Osvježi sigurnosni kod